Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Przyszłość na talerzu. Co będziemy jeść za 100 lat? Łukasz Modelski i Rafał Ochman w Big Book Cafe

Przyszłość na talerzu. Co będziemy jeść za 100 lat? Łukasz Modelski i Rafał Ochman w Big Book Cafe
📅 Data: wtorek, 20 września 2022

⌚ Godzina rozpoczęcia: 19:00

📌 Miejsce: Warszawa - Mokotów, Big Book Cafe, J.Dąbrowskiego 81 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


W cyklu NOWY WSPANIAŁY ŚWIAT rozważamy alternatywne i realistyczne scenariusze rozwoju naszej cywilizacji.
Dyskutowaliśmy już o przyszłości mody oraz języka i komunikacji, tym razem dwaj publikujący znawcy żywności i kultury kulinarnej pomogą nam wyobrazić sobie przyszłość na talerzu.

ŁUKASZ MODELSKI oraz PAWEŁ OCHMAN będą gośćmi Pauliny Wilk w cyklu rozmów łączących wiedzę i wyobraźnię. Tworzą wizje żywności jutro oprzemy się po części na ekspertyzach, dotychczasowej historii żywienia i już kształtujących się trendach, a po części na fantazjach i wizjach, także występujących w literaturze. Nasi goście nie tylko podzielą się wiedzą, ale uruchomią także ośrodki związane z wyobraźnią i twórczością.

Co będziemy jedli za sto lat?
Czy ludzkość porzuci hodowlę zwierząt?
Czy możliwy jest odwrót od farm wielkiej skali?
Czy duża populacja globu to wyzwania,czy raczej szansa?
Czego obecny kryzys żywności, wywołany pandemią i wojną w Ukrainie, podpowiada o perspektywach żywienia za pół wieku lub całe stulecie?

Jak kryzysy klimatyczne zmienią naszą dietę. Czy w Polsce za pół wieku wciąż rosnąć będą ziemniaki i kapusta? Kiedy skończy się populacja dorsza w Bałtyku? Czy mięso laboratoryjne będzie naszym przysmakiem, a weganie będą w większości? A może wrócimy do uprawy ogródków i diety sezonowej? Czy jedzenie kiedyś zmieni się w pozbawioną smaku pigułkę rodem ze starych filmów si-fi? Czy przyszłość może zmniejszyć rolę, jaką konsumowaniu nadał kapitalizm?
Na wiele otwartych wciąż pytań spróbują odpowiedzieć fachowcy, nie szczędząc spekulacji i marzeń o zdrowszych, ciekawszych talerzach jutra!

ŁUKASZ MODELSKI to historyk i autor książek o kulturze kulinarnej, jak "Droga przez mąkę" oraz "Piąty smak" czu "Kuchnia na plebanii". Jest autorem audycji "Droga przez mąkę" emitowanej w Programie Drugim Polskiego Radia, od lat związany z miesięcznikiem "Twój Styl"

PAWEŁ OCHMAN to weganin (z ponad ćwierćwieczem stażu w tej diecie) i bloger kulinarny, prowadzi blog Weganon. Autor książek "Pyszności z Roślin" i „Roślinna Kuchnia Regionalna” i „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”.

Przyjdź lub zobacz on-line!
Wstęp jest wolny.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Mokotów lub w kategoriach: spotkanie inne
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧