Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Dyskusja online: Żydowski stół – wspólny czy oddzielny?

Dyskusja online: Żydowski stół – wspólny czy oddzielny?

reklama
📅 Data: czwartek, 06 października 2022

⏰ Godzina rozpoczęcia: 19:30

📌 Miejsce: 💻 online (szczegóły dotyczące transmisji w opisie poniżej)
   udostępnij tweetnij wykop


Czy rygory tradycji mogą być złagodzone w imię poszerzenia wspólnoty, która wyznaje inne wartości kulinarne, ale np. takie same polityczne? Zastanowimy się, czy wokół stołu można stworzyć autentyczną wspólnotę, czy można pogodzić tradycję i prawo z gościnnością i otwartością.

6 października (czwartek), godz. 19.30
Transmisja na Facebooku Muzeum POLIN >> link

Październikowa dyskusja dotyczyć będzie rozmaitych współczesnych stołów żydowskich. Dzisiejsze stoły są zróżnicowane, zależnie od tradycji, środowiska, wyznawanych wartości, światopoglądu, religii, miejsca. Niektórzy chcą skupiać się tylko lub głównie na swojej historii, swoich korzeniach, swojej grupowej odrębności, natomiast dla innych nadrzędną zasadą jest inkluzywność, czyli włączanie wszystkich, również osoby kultywujące inne tradycje.

Porozmawiamy też o stołach w różnych szerokościach geograficznych. Jak ten stół się zmienia w zależności od miejsca? Co jemy w innej, nieznanej nam przestrzeni? Czy jesteśmy otwarci na nowe dania, nowe produkty? Jak stałe przemieszczanie się wpływa na to, co postawimy na stole? Czy dla współczesnych migrantów stół ten ma jakiekolwiek znaczenia?

Uczestnicy:

Bella Szwarcman-Czarnota – pisarka, publicystka, redaktorka, tłumaczka i filozofka. Znawczyni tematu dotyczącego kobiet żydowskich. Jest współautorką katalogu do wystawy czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Pracowała w Archiwum Żydowskiego Instytutu Historycznego oraz była sekretarzem redakcji Biuletynu Żydowskiego Instytutu Historycznego. Do 2019 roku była redaktorką i felietonistką czasopisma "Midrasz". W 2016 roku była laureatka nagrody im. ks. Stanisława Musiała, a w 2018 – Nagrody im. Jana Karskiego i Poli Nireńskiej

Hanna Merlak – autorką książki "Żydzi od kuchni". W jej rodzinie zachowało się kilka żydowskich przepisów prababci, które stały się inspiracją do powstania książki. Ciekawi ją szukanie połączeń pomiędzy polską a żydowską kulturą, które szczególnie widoczne są w kontekście kuchni. Lubi słuchać, zwłaszcza historii rodzinnych i jeść. Nie umie gotować. Z zawodu jest edukatorką leśną.

Boaz Pash – były rabin. Był naczelnym rabinem Krakowa. Wcześniej pełnił również posługę rabiniczną na Ukrainie, w Brazylii, Indiach i Portugalii. Zajmuje się Kabałą i filozofią żydowską, jest autorem książki poświęconej naukom i doktrynie kabalistycznej rabina Aschalaga. Obecnie mieszka w Izraelu. W tym roku wygłosił w Muzeum POLIN wykład pt. "Kuchnia kabalistyczna lub co i jak Kabalista je?".

Prowadzenie:

Marta Saracyn – dyrektorka ds. Programu i Komunikacji w Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa. Z wykształcenia socjolożka, absolwentka Studium Kultury i Języków Żydowskich na Uniwersytecie Wrocławskim, mediatorka. Od ponad dekady zaangażowana w nieformalną edukację żydowską.

---
Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszu EOG oraz przez budżet krajowy.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach: spotkanie inne


[ Dla pewności sprawdź, czy nic się nie zmieniło na stronie źródłowej - link poniżej. ]
reklama


Sprawdź wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
Bądź na bieżąco z wydarzeniami!
Sprawdź, co dzieje się w ten weekend!
Postaw nam kawę