Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

KAWIARNIA PRZEMIAN | Festiwal Przemiany 2023

KAWIARNIA PRZEMIAN | Festiwal Przemiany 2023
📅 Data rozpoczęcia: sobota, 7 października 2023

⌚ Godzina rozpoczęcia: 12:00

📅 Data zakończenia: niedziela, 8 października 2023

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Centrum Nauki Kopernik (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


W naszej kawiarni pop up czeka na Ciebie specjalne festiwalowe menu. Będą dania oparte na sezonowych i lokalnych produktach, słone i słodkie przekąski, napoje w różnych odsłonach oraz selekcja kaw speciality wraz ze specjalną kompozycją festiwalową. Nie zabraknie także spotkań #przywspolnymstole – warsztatów i degustacji.
📍 Gospodarze kawiarni: praska Żona Krawca i wolska CzyKawka.

⚫️ ⚫️ Warsztaty #przywspolnymstole
Jesień to czas zbiorów ostatnich plonów oraz zabezpieczania zapasów na zimę. W domowych spiżarkach nie może zabraknąć kiszonek, które są ogromnym wsparciem dla organizmu. Jak i co kisić? Jakie proporcje są najlepsze? Jak wykorzystać resztki owoców czy warzyw, aby zrobić smaczne kiszonki? Dowiesz się tego przy wspólnym stole.

⚫️ Piotr Ciemny I Chwasty od kuchni
7.10.2023 (sobota) godz. 12.00-13.30
Piotr Ciemny, autor profilu Piotr Ciemny 🌿 chwasty / dzikie zioła (@chwastyodkuchni) kucharz, pasjonat natury, fermentacji i kuchni roślinnej, a także autor książek Chwasty od kuchni oraz Dzikie zioła sezonowo, przygotuje z uczestnikami warsztatów:
domowy sos chili z dodatkiem owoców, kiszonego kalafiora wraz z rdzeniem, liśćmi i różyczkami,
kiszone pieczone buraki.
Liczba miejsc: 20
Organizator zapewnia wszystkie potrzebne materiały. Warsztat jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz >> link

⚫️ Kaja Nowakowska I Mead Ladies
8.10.2023 (niedziela) godz. 12:00-13:30
Mead Ladies to Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska – pasjonatki dzikich roślin jadalnych i leczniczych, grzybów oraz dawnych technik przetwórczych. Promotorki zielonego stylu życia i gotowania. Autorki książek Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin oraz Dzikie kiszonki i inne fermentacje, a także bloga Dzika kuchnia, naturalne kosmetyki, spacery botaniczne (meadladies.pl)
Podczas warsztatów z Kają przygotujesz:
kombuchę niebieską,
nastaw na utlenianą herbatę z sezonowych dzikich roślin,
nastaw na ocet z owoców jesieni (np. z dzikimi jabłkami, dodatkiem głogu i ulęgałek).
Liczba miejsc: 20
Organizator zapewnia wszystkie potrzebne materiały. Warsztat jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz >> link

⚫️ ⚫️ Degustacje
Skosztuj lokalnych, jakościowych produktów tworzonych przez pasjonatów, którzy o swojej pracy mogliby mówić bez końca. Czekają na Ciebie dwie aromatyczne podróże – do świata kawy oraz herbaty.

⚫️ ROST Coffee That Cares
7.10.2023 (sobota) godz. 18.00
ROST Coffee That Cares (rost-warsaw.com), palarnię kaw speciality otworzyli Krzysiek Rzyman i Alex Tęcza. Znają się od kilku lat, pierwszy raz o otwarciu palarni rozmawiali w 2021 roku na platformie Clubhouse. Od słów przeszli do czynów, tworząc zupełnie nową jakość na rynku speciality. Ich palarnia maksymalnie koncentruje się na produkcji przyjaznej środowisku. Współpracują z najbardziej zrównoważonymi importerami zielonego ziarna, a ich kawa dostępna jest w kompostowalnych opakowaniach (obejmuje to również etykiety!).
Podczas cuppingu skosztujemy m.in. ich nowej, premierowej kawy speciality. Brazylia Fazenda Pinheiro została stworzona z ziarna odmiany Catuai. Charakteryzuje się bardzo wysoką słodyczą i owocowym smakiem, z wyczuwalnymi nutami mirabelki, nugatu i mlecznej czekolady.
Czas trwania: ok. 60 min.
Liczba miejsc: 20
Udział w degustacji jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz >> link

⚫️ MEDUZYNA
8.10.2023 (niedziela) godz. 18.00
Magda i Filip chcieli stworzyć warszawski minibrowar kombuchy, w którym mogliby połączyć swoje pasje do świata herbat i win. Meduzyna Kombucha powstała na początku 2020 r. i nieustająco się rozwija. Serwowana jest w najlepszych restauracjach w Polsce, a w 2022 r. zdobyła nagrody w międzynarodowym konkursie Great Taste Awards.
Kombucha, czyli fermentowana herbata, po raz pierwszy pojawiła się w Polsce ponad 100 lat temu. Meduzyna powstaje z wysokiej jakości ekologicznych składników przy użyciu tradycyjnej rzemieślniczej metody zbliżonej do procesu produkcji wina musującego.
Zapraszamy do świata herbat, pełnego aromatów, charakterystycznych dla ogrodów herbacianych w Nepalu, Chinach i Indiach.
Czas trwania: ok. 60 min.
Liczba miejsc: 20
Udział w degustacji jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz >> link

Superorganizm. Czy ciało ma granice?
Festiwal Przemiany 2023 | 6-8 października
👉🏻 Wstęp wolny
Szczegóły, pełen program: link

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: warsztaty inne
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę