Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Kuchnia od kuchni | Natalia Mętrak-Ruda rozmawia z Alessią Di Donato i Diep Hoang

Kuchnia od kuchni | Natalia Mętrak-Ruda rozmawia z Alessią Di Donato i Diep Hoang
📅 Data: piątek, 9 sierpnia 2024

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:30

📌 Miejsce: Warszawa - Wola, Pokój na lato, ul. Grzybowska 79 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️


W tym sezonie wracamy ze spotkaniami wokół kulinariów! 🥗🥙🍜🧁🥝🍋🥑

Natalia Metrak-Ruda, kulturoznawczyni i autorka książki o historii wegetarianizmu, a przede wszystkim prowadząca profil i bloga Przeszłość od Kuchni, rozmawia z zaproszonymi gośćmi i gościniami o jedzeniu.

Na trzech spotkaniach poruszmy tematy związane z kuchnią polską – tą historyczną i tą stereotypowo uznawaną za polską 🥟🥔; porozmawiamy o zdrowym gotowaniu w nurcie less i zero waste, czyli zwracaniu uwagi na składniki lokalne, sezonowe i świeże 🥦🥕🧅; wreszcie porozmawiamy o łączeniu kultur kulinarnych i tradycjach polskich i zagranicznych łączących ludzi przy stole 🍜🍕.

Spotkanie trzecie: WŁOCHY CZY WIETNAM, CZYLI STARCIE ULUBIONYCH SMAKÓW POLAKÓW.

Na trzecim spotkaniu porozmawiamy o ulubionych smakach Polaków, czyli o kuchni włoskiej i wietnamskiej. Gościniami rozmowy będą Alessia di Donato i Diep Hoang.
Porozmawiamy o stołach we Włoszech i w Wietnamie, o łączeniu ludzi przez jedzenie, o przenikaniu się wpływów różnych kuchni (w tym kuchni żydowskiej!) i o tym, czy nasze kultury kulinarne naprawdę są zupełnie odmienne, czy może jednak więcej nas łączy, niż dzieli.

🟡ALESSIA DI DONATO🟡
rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w pieczywie i cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei – profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massimo Pica. Popularyzatorka kuchni żydowskiej, podróżuje po całym świecie w poszukiwaniu żydowskich smaków, odtwarza zapomniane receptury i proponuje nowe wersje znanych potraw.

🟠DIEP HOANG🟠
właścicielka agencji reklamowej i współzałożycielka foodtrucka Viet Street Food, laureata nagrody Warszawska Pyza w 2016 roku.. Mieszkając w Warszawie od 1990 roku, zdobyła bogate doświadczenie i zrozumienie zarówno polskiej, jak i wietnamskiej kultury, co uczyniło ją cenioną prelegentką i ekspertką w dziedzinie międzykulturowej komunikacji. Na Uniwersytecie SWPS w Warszawie prowadziła warsztaty dla studentów, koncentrując się na różnicach kulturowych między Polakami a Wietnamczykami. Jej zajęcia obejmowały również przyczyny emigracji zarobkowej Wietnamczyków do Polski, co pomagało studentom lepiej zrozumieć motywacje i wyzwania migrantów. Diep Hoang, dzięki swojej działalności i zaangażowaniu, stała się ważną postacią w integracji kulturowej oraz promocji wietnamskiej społeczności w Polsce. Twórczyni kultowego w 2024 roku instagramowego przewodnika po najlepszych warszawskich jagodziankach.

Prowadzenie:
🔵Natalia Mętrak-Ruda🔵
tłumaczka literatury anglojęzycznej i włoskiej, doktorka kulturoznawstwa, dziennikarka kulinarna. W jej przekładzie ukazało się ponad pięćdziesiąt pozycji, w tym Córka papieża noblisty Dario Fo i bestsellerowa seria „Heartstopper”. Publikowała w „Smaku”, „Ustach” i Vogue.pl, przez lata pisała o kuchni polskiej w anglojęzycznej sekcji portalu Culture.pl. Prowadzi bloga o historii kulinariów Przeszłość od kuchni.

To spotkanie jest ostatnim z trzech spotkań w autorskim cyklu Kuchnia od kuchni.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Wola lub w kategoriach: spotkanie wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
🤍 Adoptuj flaminga! ❤️