Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Szkoła Gotowania, edycja specjalna: wokół książki Katy Bentall „Zielone zapiski”

Szkoła Gotowania, edycja specjalna: wokół książki Katy Bentall „Zielone zapiski”
📅 Data: sobota, 28 czerwca 2025

⌚ Godzina rozpoczęcia: 13:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Teatr Komuna Warszawa, ul. Emilii Plater 31 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️


Razem ze Staromiejskim Domem Kultury zapraszamy na specjalne wydanie Teatralnej Szkoły Gotowania. Będziemy gotować dania zainspirowane poetycką książką Katy Bentall „Zielone zapiski”, której SDK jest wydawcą.
Katy Bentall jest brytyjską pisarką i artystką wizualną. Od wielu lat mieszka w Polsce. Obecnie dzieli swój czas pomiędzy wsią Dobre we wschodniej Polsce a nadmorskim miasteczkiem portowym Felixstowe w Wielkiej Brytanii. Pracuje z rysunkiem, akwarelą i słowem; od 2020 roku tworzy ziny w formacie A5, badając ich potencjał jako instalacji – takiej, która zmieści się w kieszeni każdego/ej. Jest autorką trzech książek: „Positions” (2017), „Pracownia” (2020), „Greenwriting” (2022).

O książce:
Rzeczy bez wysiłku przekształcają się w inne: stary dom rozkłada się na deski, z których niewidzialna ręka konstruuje budkę dla ptaków, znalezione na skarpie patyki zamieniają się w półkę, fiołki w cukrze zamieniają się w pamięć, a ta pamięć ulatnia się następnie w brak pamięci, który robi miejsce dla nowego wspomnienia, nowych upodobań, nowych form spostrzegania rzeczy, które uparcie przecinają pamięć. Toczą się cykliczne wymiany, które można by nazwać handlem, ale nie jest to proste i wymierne krążenie pieniędzy i towarów, tylko pełnoprawne, żyzne interakcje. Życie gospodarcze jest tutaj życiem po prostu, przekładaniem rzeczy z jednego zbioru do drugiego, cyrkulacją przerywaną chwilami spoczynku.
Piotr Puldzian Płucienniczak, Widzew-Wschód 2025

O Szkole Gotowania
Ta „Szkoła” w nazwie jest trochę na wyrost i nawiązuje do miejsca, w którym działamy – to dawna szkoła tysiąclatka. W tym wszystkim mniej chodzi o nauczanie, a bardziej o wspólne spędzenie czasu przy stole. Razem obieramy, kroimy, mieszamy. Poznajemy się od kuchni.
A gotujemy, bo lubimy karmić. Tak było od zawsze. I w domu w Ponurzycy, który prowadziliśmy jeszcze jako Komuna Otwock, i trochę poźniej, na Lubelskiej. Dla gości zawsze mieliśmy jakieś ciasto, domowy chleb i coś bezmięsnego do chleba. Większość z nas nie je mięsa, promujemy kuchnię roślinną i zdrowe podejście do planety.
Rośniemy jako społeczna instytucja kultury, rośnie nasz program i zespół, a to się nie zmienia – w Teatrze Komuna Warszawa, jak na domówkach, najciekawsze rozmowy toczą się w kuchni. Odkąd jesteśmy na Emilii Plater, co roku latem przenosimy się ze stołem do ogrodu. To zielona wyspa w betonowym centrum Warszawy.

Partnerem Teatralnej Szkoły Gotowania jest Gospodarstwo Ludwik Majlert.
Wydarzenie objęte Honorowym Patronatem Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy.
Wydarzenie dofinansowane przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w ramach projektu Komuna Warszawa – Społeczna Instytucja Kultury.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: warsztaty
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧