Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

„Staropolskie przepisy kulinarne” | spotkanie autorskie

„Staropolskie przepisy kulinarne” | spotkanie autorskie
📅 Data: piątek, 9 marca 2018

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:00

📌 Miejsce: Warszawa - Wilanów, Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Poznajcie inspirujące przepisy kulinarne i praktyczne porady gospodarcze. Dowiedzcie się, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Weźcie udział w pokazie rekonstrukcji kulinarnej i rozsmakujcie się w kuchni sprzed wieków. Przyjdźcie 9 marca o godz. 18.00 do Wilanowa i porozmawiajcie z twórcami książki podczas spotkania autorskiego.

MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 9 marca 2018 r., godz. 18.00
WSTĘP: bezpłatny

W czasie spotkania będzie można kupić publikacje wydane przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie z 20% zniżką.

PROGRAM SPOTKANIA
1. Jaroslaw Dumanowski, „Sołtonosy i wiziga, czyli czego możemy dowiedzieć się o kuchni polskiej”
2. Marta Sikorska, „Kręcony cukier, marcypany i muszkatki: zapomniane konfekty”
3. Marine Granier, Mezzo Soprano, „Św. Cecylia od kuchni. Śpiewane przepisy kulinarne z Festin joyeux ou la cuisine en musique z 1738 r.”
4. Maciej Nowicki, pokaz kulinarny

Książka „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne” zawiera niepochodzące z książek kucharskich i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.
Książka jest najnowszą publikacją z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Wyborem i opracowaniem dawnych źródeł zajęli się Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska i Marta Sikorska.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Wilanów lub w kategoriach: spotkanie
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📱 Kanał nadawczy 📱