Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Sarmackie melanże. Jak jadła i piła polska szlachta?

Sarmackie melanże. Jak jadła i piła polska szlachta?
📅 Data: środa, 29 maja 2019

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:30

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Krakowskie Przedmieście 24, Budynek Zarządu Samorządu Studenów UW (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Kiedy naprawdę na polskim wigilijnym stole pojawił się karp?
Jakie wina dawniej były najchętniej pijane?
Jak kiedyś kręcono lody?

Zacznijmy od tego, że uczty stanowiły niesamowicie ważny element kultury szlacheckiej w polsko-litewskiej Rzeczypospolitej. Utożsamiano z nimi dobrobyt. Były częścią świętowania ważnych okazji, szansą na spotkanie się i wymianę informacji. Dawały gospodarzom możliwość zaimponowania gościom obfitością i wymyślnością trunków i potraw.

W przygotowaniu tych ostatnich pomocą dla staropolskich kucharzy były książki kucharskie, polskie lub zagraniczne na polski przełożone. Wydawaniem, badaniem i komentowaniem dawnych przepisów kulinarnych zajmuje się gość naszego spotkania, prof. Jarosław Dumanowski z UMK, autor licznych opracowań i edycji źródłowych. Opowie on o tym jak polska i litewska szlachta jadła i piła.

Serdecznie zapraszamy!

Kiedy? 29.05, godz. 18:30
Gdzie? Budynek Zarządu Samorządu Studentów UW, sala 200 ( II piętro), ul. Krakowskie Przedmieście 24

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: spotkanie
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę