Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
Sarmackie melanże. Jak jadła i piła polska szlachta?
Kiedy naprawdę na polskim wigilijnym stole pojawił się karp?
Jakie wina dawniej były najchętniej pijane?
Jak kiedyś kręcono lody?
Zacznijmy od tego, że uczty stanowiły niesamowicie ważny element kultury szlacheckiej w polsko-litewskiej Rzeczypospolitej. Utożsamiano z nimi dobrobyt. Były częścią świętowania ważnych okazji, szansą na spotkanie się i wymianę informacji. Dawały gospodarzom możliwość zaimponowania gościom obfitością i wymyślnością trunków i potraw.
W przygotowaniu tych ostatnich pomocą dla staropolskich kucharzy były książki kucharskie, polskie lub zagraniczne na polski przełożone. Wydawaniem, badaniem i komentowaniem dawnych przepisów kulinarnych zajmuje się gość naszego spotkania, prof. Jarosław Dumanowski z UMK, autor licznych opracowań i edycji źródłowych. Opowie on o tym jak polska i litewska szlachta jadła i piła.
Serdecznie zapraszamy!
Kiedy? 29.05, godz. 18:30
Gdzie? Budynek Zarządu Samorządu Studentów UW, sala 200 ( II piętro), ul. Krakowskie Przedmieście 24
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
spotkanie
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie