Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Sarmackie melanże. Jak jadła i piła polska szlachta?

Sarmackie melanże. Jak jadła i piła polska szlachta?
📅 Data: środa, 29 maja 2019

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:30

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Krakowskie Przedmieście 24, Budynek Zarządu Samorządu Studenów UW (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️


Kiedy naprawdę na polskim wigilijnym stole pojawił się karp?
Jakie wina dawniej były najchętniej pijane?
Jak kiedyś kręcono lody?

Zacznijmy od tego, że uczty stanowiły niesamowicie ważny element kultury szlacheckiej w polsko-litewskiej Rzeczypospolitej. Utożsamiano z nimi dobrobyt. Były częścią świętowania ważnych okazji, szansą na spotkanie się i wymianę informacji. Dawały gospodarzom możliwość zaimponowania gościom obfitością i wymyślnością trunków i potraw.

W przygotowaniu tych ostatnich pomocą dla staropolskich kucharzy były książki kucharskie, polskie lub zagraniczne na polski przełożone. Wydawaniem, badaniem i komentowaniem dawnych przepisów kulinarnych zajmuje się gość naszego spotkania, prof. Jarosław Dumanowski z UMK, autor licznych opracowań i edycji źródłowych. Opowie on o tym jak polska i litewska szlachta jadła i piła.

Serdecznie zapraszamy!

Kiedy? 29.05, godz. 18:30
Gdzie? Budynek Zarządu Samorządu Studentów UW, sala 200 ( II piętro), ul. Krakowskie Przedmieście 24

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: spotkanie
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
🤍 Adoptuj flaminga! ❤️