Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

🔔 FB IG
reklama
reklama

Pizza, pasta i wielkie żarcie w kinie włoskim | Akademia Kina CSK

Pizza, pasta i wielkie żarcie w kinie włoskim | Akademia Kina CSK

reklama
📅 Data: czwartek, 28 stycznia 2021

⏰ Godzina rozpoczęcia: 19:00

📌 Miejsce: 💻 online (szczegóły dotyczące transmisji w opisie poniżej)
OptiTaxi
   udostępnij tweetnij wykop
Kino CSK w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie zaprasza na 16. odcinek Akademii Kina CSK.

Akademia Kina CSK to propozycja dla osób, które lubią kino i chcą czerpać jeszcze większą frajdę z oglądania filmów i seriali. To regularne spotkania, podczas których w lekkiej i luźnej atmosferze poznajemy najciekawsze zjawiska w polskim i światowym kinie. Cykliczne zajęcia zazwyczaj odbywają się online na platformie Zoom lub na żywo w CSK i składają się z wykładu oraz dyskusji. Udział w Akademii jest bezpłatny.

WYKŁAD DIANY DĄBROWSKIEJ:
Pizza, pasta i wielkie żarcie w kinie włoskim
Truizmem jest stwierdzenie, że włoska kultura stoi kuchnią i kinem. Istnieje wręcz powiedzenie, że kraje z dobrą gastronomią mogą pochwalić się równie dobrą „anatomią filmową”. Ale czy uwielbiana na całym świecie cucina italiana rzeczywiście często pojawia się w przestrzeni włoskich kadrów? Nie od dziś przecież wiadomo, że szewc bez butów chodzi…
Najbardziej znanym włoskim filmem gastronomicznym na świecie jest bez wątpienia „Wielkie żarcie” (1973) Marca Ferreriego. Ale co poza tym? W jakich kontekstach pojawia się we włoskim kinie kultowa pizza i pasta? Kto najczęściej przygotowuje dania, a kto spożywa? Czy we włoskim kinie rzeczywiście dużo się je? Czy podejście do jedzenia w kinie zmieniało się w czasie? Który z włoskich reżyserów ma największą słabość do słodyczy? Od „Złodziei rowerów” (1948) i „Złoto Neapolu” De Siki (1954), aż po „Mafioso. Człowieka mafii” Lattuady (1962), „Tacy byliśmy zakochani” Scoli (1974), „Pierwszą miłość” Garrone (2004) czy „Obiad w środku sierpnia” Di Gregorio (2008) – zapraszamy w subiektywną podróż po meandrach włoskiej filmowej gastronomii.

PROWADZĄCA:
Diana Dąbrowska - filmoznawczyni związana z Łodzią, krytyczka filmowa, animatorka kultury, organizatorka wielu wydarzeń i przeglądów filmowych. Publikowała na łamach Filmwebu, Miesięcznika KINO, Kultury Liberalnej, Ekranów, Stopklatki, Studiów Filmoznawczych, a także w tomach zbiorowych. W 2019 nominowana do Nagrody Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej w kategorii krytyka filmowa. Na łamach polsko-włoskiego magazynu Gazzetta Italia prowadziła swoją rubrykę filmową o znamiennym tytule - "Dopóki jest kino, jest nadzieja". Kibicka SSC Napoli.

JAK UCZESTNICZYĆ?
Udział w webinarze jest bezpłatny – należy jedynie zapisać się za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego: link
Link do wydarzenia, które odbywa się na aplikacji ZOOM, wyślemy w dniu, w którym odbywa się wykład.

O KINIE CSK:
Kino CSK mieści się w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie. To miejsce spotkań z dobrym kinem artystycznym, autorskim oraz gatunkowym. To również inteligentna rozrywka dla widzów wymagających oraz szukających w kinie emocji, piękna, inspiracji oraz niezapomnianych doświadczeń. Kino CSK posiada również swoją wirtualną salę na platformie MojeEkino.pl. Serdecznie zapraszamy do oglądania filmów z naszego repertuaru: link

[ Dla pewności sprawdź, czy nic się nie zmieniło na stronie źródłowej - link poniżej. ]
reklama


Sprawdź wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
Posłuchaj na temat wybranych wydarzeń w weekend!
Sprawdź, co dzieje się w ten weekend!
Postaw nam kawę