Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej

Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej
📅 Data: czwartek, 27 maja 2021

⌚ Godzina rozpoczęcia: 17:00

📌 Miejsce: 💻 online (informacje dotyczące transmisji w opisie wydarzenia)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


▶ Na wydarzenie obowiązują zapisy przez formularz zgłoszeniowy: link

Chiny, Korea i Japonia borykają się z niełatwymi relacjami nie tylko w sferze polityki. Okazuje się, że również obszar tradycji kulinarnych nie jest wolny od niesnasek. Ostatnio głośno było o chińsko-koreańskiej kłótni o kimchi, podobny spór miał miejsce równo dwadzieścia lat temu między Koreą i Japonią.
Kuchnie Chin, Korei i Japonii, choć tak różne od siebie, mają też wiele wspólnych elementów. Tradycje, potrawy i metody ich przyrządzania przenikały pomiędzy tymi narodami na przekór granicom i historycznym niechęciom. Japońskie sashimi i koreańskie hoe, koreańskie doenjanggu i japońskie miso, chiński zhajiang i jego koreańska wersja jajang, a do tego jeszcze indyjskie curry bijące rekordy popularności w Japonii i Korei – oto prawdziwy kulturalno-kulinarny galimatias.
O kuchni i dziejach kulinarnych Azji Wschodniej porozmawiamy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, kierowniczką Food Studies na naszym Uniwersytecie. Spotkanie poprowadzi dr hab. Marcin Jacoby, prof. naszego Uniwersytetu, kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich na naszym Uniwersytecie.

Spotkanie będzie realizowane na żywo, online – każdy będzie mógł zadawać pytania! Udział jest bezpłatny.
▶ Na wydarzenie obowiązują zapisy przez formularz zgłoszeniowy: link

Gość:
dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na naszym Uniwersytecie. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek:„Tradycje kulinarne Japonii”,, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” oraz „The Polish Table”.

Prowadzący:
Prof. Marcin Jacoby - sinolog, tłumacz, ekspert zajmujący się zagadnieniami polityczno-społecznymi regionu Azji Wschodniej, szczególnie Chin i Republiki Korei. Na naszym Uniwersytecie kieruje Zakładem Studiów Azjatyckich i prowadzi zajęcia z zakresu wiedzy o Chinach i Azji Wschodniej: literatury, sztuki i dyplomacji kulturalnej.

Termin i miejsce spotkania:
27 maja 2021 r., godz. 17.00–18.00, online.
Więcej informacji na temat wydarzenia znajdziecie tutaj: link
Do zobaczenia online!

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach: wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧