Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
W cyklu popularnych kwartalnych wydarzeń organizowanych przez MAGAZYN USTA i MYSIĄ3
15 PAŹDZIERNIKA
godz. 11.00-19.00
Kawa czy herbata? Wybór należy od Was, ale z pewnością nie będzie łatwy, bo na 3. piętrze Mysiej 3 zgromadzą się wyselekcjonowani producenci z mieszankami najwyższej jakości. Z nami zaczniecie dzień od kenijskiego espresso lub aromatycznego dripa. Spróbujecie zielonych, czarnych, kwitnących czy organicznych herbat z dalekich Chin, Indii czy Sri Lanki. W pięknych kolekcjonerskich pudełkach na wagę. Tych popularnych i tych unikatowych. Opowiemy o historii i metodach parzenia, a specjaliści zaproszą na degustację. Będziecie mieli okazję zobaczyć mistrzów baristów przy pracy, a właściciele palarni zdradzą sekrety tego, z czego zaparzyć najlepsze napoje. Dowiecie się, nie tylko co, ale również z czego warto pić: do współpracy zaprosiliśmy wytwórców nowoczesnej, designerskiej ceramiki będzie, do nabycia będzie też wiele akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty. Pokażemy też niestandardowe sposoby na wykorzystanie kawy i herbaty – w koktajlach, wypiekach czy olejkach kosmetycznych, o skuteczności których będziecie mogli się przekonać na własnej skórze. Nieodłączną częścią naszego święta jest też prezentacja małych polskich manufaktur ceramicznych. Pamiętamy o tym, że ma znaczenie z czego pijemy nasze kawy i herbaty. Piękny kubek, czarka, filiżanka dodadzą dodatkowych walorów naszym napojom. Na mysiej będą też marki modowe oraz kwiaty w kolorach kawowych i herbacianych.
To już druga edycja tego święta. Podczas zeszłorocznej udało nam się pobić rekord odwiedzalności Mysiej 3, spotkały się z nami blisko 4 tysiące osób. Od amatorów, stawiających pierwsze kroki w parzeniu kawy i herbaty, do koneserów chcących zgłębić swoją wiedzę dzięki obecności specjalistów z całej Europy.
W trakcie wydarzenia będzie można wziąć udział w warsztatach i wykładach, prowadzonych baristów i właścicieli najciekawszych palarni i kawiarni. Będziemy mogli podpatrywać ich przy pracy, nauczyć się nowych technik parzenia kawy i herbaty oraz posłuchać o światowych trendach w tej dziedzinie.
Plan wydarzenia:
11.00 – otwarcie imprezy dla publiczności
11.00 – Smak, kawa i woda
Podczas warsztatu zapoznamy się z różnorodnością smaków i aromatów w kawie oraz określimy własne preferencje smakowe.
Prowadzenie: Forum Coffee
Wstęp wolny // Zapisy: forumcoffee@gmail.com
12:15 Domowy barista parzy espresso
W ciągu godziny będzie można posiąść wiedzę o tym, jak zaparzyć w domu profesjonalne espresso, jak zrobić kawy mleczne na bazie espresso i jak je dekorować latte -artem.
Prowadzenie: Agata Raczkowska, mistrzyni La Marzocco Barista Challenge / Ministerstwo Kawy
Wstęp wolny // Zapisy: sekretariat@ministerstwokawy.pl
13:30 Spotkanie/warsztat z Filipem Kucharczykiem, Mistrzem Świata Aeropress 2016.
UWAGA! Warsztaty płatne, cena: 75zł // Zapisy: filipkstudio@gmail.com / 536 591 286