Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
Obchody Światowego Dnia Żywności "Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?"
Bank Żywności SOS w Warszawie organizuje obchody ŚWIATOWEGO DNIA ŻYWNOŚCI w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Będzie to połączenie nauki o niemarnowaniu jedzenia z tradycją, kulturą i dobrą zabawą. Nigdy dotychczas nie przygotowano edukacji dla rodzin w tak ciekawej formie. Wspólnie będziemy szukać odpowiedzi na pytanie „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy?”.
Na jeden dzień Muzeum zamieni się w kopalnię wiedzy na temat niemarnowania jedzenia i właściwego obchodzenia się z nim.
• Co chowano w ziemiankach i po co na wsi dwojaki i trojaki?
• Co zrobić z pozostałych po obiedzie ziemniaków?
• Jak prawidłowo układać produkty w lodówce?
Odpowiedzmy na te wszystkie pytania podczas niedzielnej wizyty w Muzeum dla Dzieci!
Wydarzenie będzie obejmowało m. in.
• wystawę tematyczną nt. tradycyjnych metod przechowywania i przetwarzania żywności na wsi,
• warsztaty kulinarne z kucharzem Nestle -Jurkiem Pasikowskim o wykorzystaniu resztek jedzenia,
• inscenizację bajki o marnowaniu żywności z udziałem animatora,
• projekcję filmu „Była sobie Żywność”,
• naukę prawidłowego układania produktów w lodówce,
• lekcje zorganizowane dla grup przedszkolnych