Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

O sztuce wypiekania chleba

O sztuce wypiekania chleba
📅 Data: sobota, 23 lipca 2022

⌚ Godzina rozpoczęcia: 11:30

📌 Miejsce: Warszawa - Wola, Pokój na lato, Grzybowska 79 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


JAK PRZYGOTOWAĆ WŁASNY CHLEB?
Agnieszka Kiepuszewska poprowadzi Was przez etapy przygotowania chleba: od mieszania składników, dodawania soli, pokazania technik hydratacji, przez składanie i formowanie oraz nacinanie chleba. Podczas warsztatów samodzielnie przygotujesz chleb - bochenek pszenny. Wypieczesz go wieczorem u siebie w domu w piekarniku. Zapoznamy Was również z technikami ozdabiania chleba ziołami, nacinania chleba i przekładania go do garnka żeliwnego. Opowiemy o rodzajach mąki, o młynach, z których warto mąkę zamawiać, o akcesoriach chlebowych.

Dla kogo są te warsztaty?
Zarówno totalni amatorzy w kuchni, jak i średnio zaawansowani piekarze znajdą na warsztacie coś dla siebie. Nauka składania chleba jest dla każdego, nie ma ograniczeń wieku ani płci. Każdy, kto jest ciekawy i ma w sobie ziarno odwagi może się zapisać na warsztat chlebowy.

Co dadzą Ci warsztaty?
Umiejętność wypiekania chleba w domu przyniesie Ci mnóstwo satysfakcji i radości, napełni odwagą do działania w życiu w ogóle 🙂 Podczas warsztatu zdobędziesz umiejętność przygotowania chleba na zakwasie. Nauczysz się procedur fermentacji chleba, poznasz techniki składania i formowania bochenka.

W czasie trzy-godzinnego warsztatu:
🍞 samodzielnie przygotujesz bochenek pszenny (mieszanie, składanie, formowanie);
🥖 nauczysz się jak prowadzić zakwas żytni i pszenny oraz tworzyć inne rodzaje zakwasu;
🍞 poznasz rodzaje mąki i ich właściwości;
🥖 nauczysz się ozdabiać bochenki ziołami;
🍞 nauczysz się przygotowania bochenków z dodatkami (ziarna, orzechy itd.);
🥖 poznasz różne techniki formowania ostatecznego bochenka;
🍞 nauczysz się nacinać bochenek;
🥖 poznasz technikę zwiększania hydratacji ciasta chlebowego;
🍞 nauczysz się opracowywać własne przepisy na chleby;
🥖 nauczysz się przygotowania chleba oraz pizzy na zakwasie, techniką wolnej i szybkiej fermentacji;
🍞 dowiesz się, z jakich miejsc warto zamawiać mąkę.

Dla każdego uczestnika przygotowujemy stanowisko pracy, zapewniamy miski, składniki na chleb, akcesoria, a także brulion z przepisami i długopis na notatki własne z warsztatów. Otrzymasz zestaw młodego piekarza: akcesoria chlebowe: skrobkę i szpatułę, koszyk, żyletkę do nacinania chleba oraz zakwas w słoiczku.

👩‍🦰 Warsztaty poprowadzi Agnieszka Kiepuszewska, człowiek orkiestra - wokalistka jazzowa, kompozytorka, trenerka wokalna, miłośniczka fotografii i pomysłodawczyni projektu CoJaTuWyrabiam. Ostatecznie to pieczenie bochenków chleba stało się jej konikiem, a miesiące prób i błędów oraz warsztaty u boku doświadczonych rzemieślniczek, pozwoliły jej szlifować ten wyjątkowo smaczny warsztat.

📍 Wstęp na warsztaty jest wolny! Na zajęcia obowiązuje rejestracja, która rusza w środę, 20 lipca o godzinie 12:00. Zapisy >> link

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Wola lub w kategoriach: warsztaty
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧